5x detective series die je móét kijken

Ik ben gek op detective series. Van klasgenoten hoor ik vaak dat ze het óf saai vinden óf dat hun ouders er altijd naar kijken, maar zelden hoor ik dat zíj het leuk vinden en er (ook) naar kijken. Jammer, want detective series zijn namelijk heel erg leuk. Voor jou vandaag vijf series om je te bekeren tot een detective series binger!

De cast van Death in Paradise seizoen 1 en 2 [photo credit: Repeating Islands]
 • Death in Paradise

Op dit moment één van mijn favoriete series. Een knorrige, stijve, Britse rechercheur belandt op het tropische eilandje Saint-Marie in de Caraïben. Dit resulteert in hilarische situaties met een man strak in ’t pak die moorden oplost in een tropisch paradijs, ondersteund door drie locals die hem regelmatig het bloed onder de nagels vandaan halen (en hij die van hen).

 • Sherlock

Sherlock anno 21e eeuw. Ook in ons tijdperk lossen Sherlock en Watson op legendarische wijze moorden op. Hilarisch, vaak bloedspannend, geweldige verhaallijnen en indrukwekkende personages. Je moet wel blijven opletten, want Sherlock (Benedict Cumberbatch) denkt razendsnel en aangezien alles relevant is, mag je niets missen!

 • Father Brown

Gesitueerd in het jaren ’50 van Engeland. In het fictieve plaatsje Cotswold (in zo’n heerlijke Britse county met zo’n heerlijke Britse naam als Kembleford) lost de bemoeizuchtige priester Brown moorden op. De kostuums en setting laten je zo’n 60 jaar terug in de tijd gaan. Father Brown wordt gespeeld Mark Williams, bekend als Arthur Weasley in Harry Potter.

 • The Bletchley Circle

Heb je ooit gehoord van Bletchley Park? Daar is de Enigma gekraakt, een code die Nazi-Duitsland gebruikte voor het versturen van gecodeerde boodschappen. Het breken van die code heeft de oorlogsduur waarschijnlijk zo’n twee tot drie jaar verkort en tussen de 14 en 21 miljoen levens gespaard.

Afijn, Bletchley Park. Daar werden dus de boodschappen die in Engima werden verstuurd ontcijferd. Dat vroeg intelligentie en de vier dames waarover deze serie gaat werkten ook op Bletchley Park. In het naoorlogse Engeland lossen ze samen moorden op, maar niemand mag daar iets van weten – ook niet het strikgeheime feit dat ze in Bletchley Park werkten.

Off the record: in 2014 is een prachtige film gemaakt over de man die de Engima wist te kraken, Alan Turing. Benedict Cumberbatch speelt hem in deze film. Aanrader!

 • Silent Witness

Een serie die al loopt sinds 1996. Een team van forensisch pathologen bemoeit zich regelmatig te veel met moordonderzoeken dan enkel het pathologisch rapport opmaken. Bloedstollend en ontzettend goed in elkaar gezet.

Kijk jij ook wel eens een detective serie? Welke is jouw favoriet?

Advertenties

4 gedachtes over “5x detective series die je móét kijken

  1. Ik kijk soms NCIS, maar ik ken de serie niet heel erg goed verder. Voor leuke en goede detectives ben ik zelf fan van KRO, Canvas en BBC First. Sinds wij thuis BBC First hebben kijken we bijna niks anders. Als je Silent Witness leuk vind, dan vind je vast Bones ook leuk. Super spannend!

   Liked by 1 persoon

   1. Wij hadden BBC First eerst ook niet, wel BBC 1 en BBC 2. Het is dat we net een nieuw pakket hebben en dat ‘ie erin zit. Maar veel van de detectives en andere series op BBC First vind je ook bij BBC 1 en 2, Nederlandse en Belgische zenders. Death in Paradise en Midsomer Murders worden bijvoorbeeld ook uitgezonden door de KRO. Bones heb ik een tijdje gevolgd en ben ik toen uit het oog verloren… Misschien is het weer eens tijd om het op te pakken! c:

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s